Nye utgravninger skal gi flere svar om Norges eldste by
En gang lå Norges største middelalderborg på Slottsfjellet over Tønsberg. Nå skal en stor arkeologisk utgraving gi nye svar om det som ofte omtales som landets eldste by.
– Planen er å gå løs på områder som ikke er godt undersøkt tidligere, sier avdelingsdirektør Arild Braa Norli for kulturhistorie i Vestfoldmuseene i en pressemelding.
På den lille fjellknausen over Tønsberg sentrum ruver det som i dag kalles Slottsfjellet. Fram til nylig huset fjellknausen den populære musikkfesten Slottsfjellfestivalen.
I middelalderen lå imidlertid Norges største borganlegg her, med navnet Tunsberghus.
Nå planlegger Norsk borgsenter å gjennomføre en større arkeologisk utgraving i samarbeid med Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), som har ansvaret for alle arkeologiske utgravninger i Norges middelalderbyer.
Håp om ukjente bygg
I dag kan man tydelig se avtrykket av det som en gang var ringmuren som strakte seg én kilometer rundt borgen, i tillegg til de mest sentrale byggene.
Men det er rimelig å anta at middelalderborgen huset en rekke bygg som i dag er helt borte, sier Norli.
– Gjennom en utgravning håper vi å finne spor etter bygninger og aktiviteter som kan gi oss ny kunnskap om livet på borgen og menneskene som virket der.
Selv om det er gjennomført arkeologiske utgravninger på Slottsfjellet i moderne tid, er det likevel rundt hundre år siden den siste store utgravningen fant sted.
Kan bli kostbart
Arbeidet starter opp med et forprosjekt i 2025 med mål om å starte selve utgravningene i 2026/2027, ifølge Norli.
– Arkeologiske utgravninger er kostbare, og ekstra dyrt blir det hvis man finner gjenstander som må konserveres. Vi håper jo på å gjøre spennende funn så vi må ta høyde for dette i planleggingen, sier han.
Tønsberg er en av landets eldste byer og blir ofte omtalt som den aller eldste, selv om dette ikke er blitt bekreftet. Den kan ha vokst fram rundt år 1000, ifølge Store norske leksikon.