00:31:55Nyhetsstudio

Brasil på klimatoppmøtet: Lover vern av regnskog, blir med i oljegruppe

President Lula da Silva hevder Brasil blir med i Opec+ for å overbevise oljeproduserende land om at de må forberede seg på slutten på fossil energi.

Opec+ er den «utvidede versjonen» av oljekartellet Opec, som i mange tiår har hatt stor påvirkning på oljeprisen og verdens oljeproduksjon.

At Brasil inviteres inn i Opec+, ble kjent samme dag som klimatoppmøtet Cop 28 begynte i Dubai. President Lula da Silva gikk lørdag langt i å bekrefte at landet takker ja.

– Jeg mener det er viktig for oss å bli med i Opec+, fordi vi trenger å overbevise landene som produserer olje, om at de må forberede seg på slutten på fossile brensler, sa han.

– Å forberede betyr å bruke pengene de tjener, på å investere slik at kontinenter som Afrika og Latin-Amerika kan produsere den fornybare energien de trenger, la han til.

På klimatoppmøtet har Brasil også varslet økt innsats for å bevare landets regnskog – noe som kan hindre store utslipp av klimagasser og utryddelse av arter.

60.000 kvadratkilometer ødelagt regnskog skal restaureres, kunngjorde den brasilianske utviklingsbanken BNDES. En sum tilsvarende opptil 2 milliarder kroner skal brukes på dette.

Norge har i en årrekke støttet regnskogbevaring i Brasil med betydelige pengesummer. Avskogingen i Amazonas har falt kraftig etter at Lula da Silva igjen ble president i januar i år.