10:22:23Nyhetsstudio

Avgjørende fase i klimaforhandlingene

Klimatoppmøtet i Dubai nærmer seg oppløpssiden. Der ventes hard strid om utfasing av kull, gass og olje.

Forhandlingene ble gjenopptatt fredag etter en pause dagen før.

– La oss få denne jobben gjort. Jeg vil at dere trapper opp, og jeg vil at dere kommer dere ut av komfortsonene deres, sa møteleder Sultan Al Jaber.

Etter planen skal forhandlingene pågå fram til tirsdag formiddag. Da skal toppmøtet offisielt avsluttes.

FNs klimatoppmøter går ofte på overtid, men Al Jaber virker fast bestemt på å unngå det. Han har varslet en plan som skal sikre at møtet får en «vellykket avslutning» tirsdag presis klokka 11 lokal tid.

Viktig norsk rolle

Ministre fra ulike land får nå et hovedansvar for ulike deler av forhandlingene. En av de viktigste prosessene – om utslippsreduksjoner – skal ledes av Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og Singapores miljøminister Grace Fu.

Utfasing av fossil energi regnes som det viktigste gjenstående stridstemaet. Bakgrunnen er at forbrenning av kull, olje og gass står for mesteparten av de globale utslippene av klimagasser.

Noen ambisiøse land ønsker at FN-medlemmene samlet skal oppfordre til full utfasing av fossil energi. Men dette avvises av flere land som er storprodusenter av olje.

– Absolutt ikke, sa Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman i et Bloomberg-intervju på spørsmål om saudierne ønsket seg en slik oppfordring.

– Skal ikke undervurderes

I denne delen av forhandlingene har Norge og EU uttrykt ønske om en mellomløsning: En oppfordring til utfasing av fossil energi, men med unntak for fossil energi der utslippene «renses» eller fanges og lagres under bakken.

Forskningsleder Steffen Kallbekken ved Cicero senter for klimaforskning mener det er et stort gjennombrudd hvis landene enes om en form for utfasing.

– Det skal ikke undervurderes hvor stort det er, sier han til NTB.

En oppfordring vil ikke være bindende for verdens land. Men det vil være et svært sterkt signal, ifølge Kallbekken, som var til stede i Dubai i den første delen av toppmøtet.

Han ser for seg at en oppfordring vil påvirke nasjonale debatter om klimapolitikk i mange land rundt om i verden.

Ifølge Kallbekken er diskusjonen om utfasing krevende også for Norge. Tidligere har drøftingene om utslippskutt i klimaforhandlingene vært mer «abstrakte» og ikke nevnt olje og gass eksplisitt.

Alle må bli enige

Samtidig minner Kallbekken om at klimaforhandlingene er en FN-prosess der alle land må bli enige. I teorien kan dermed ett land stanse noe som alle de andre støtter.

I en slik situasjon kan det imidlertid bli et svært stort press mot det ene landet som setter foten ned.

Tidligere denne uken så det ut til at Saudi-Arabia fikk støtte fra Irak og Tyrkia, ifølge Climate Home News.

I Dubai ble det fredag lagt fram et utkast med ulike alternativer til formuleringer om fossil energi. Men alternativene spriker og gir dermed ikke svar på hva som til slutt blir vedtatt.

Alternativene spenner fra ulike varianter av utfasing til å ikke nevne fossil energi i det hele tatt, skriver The Guardian.

– Kastet oss rundt

Allerede på klimatoppmøtes første dag ble det enighet om det nye fondet for såkalt tap og skade. Dette skal sikre økonomisk støtte til fattige og sårbare land som rammes av klimakatastrofer.

Mange møtedeltakere ble overrasket over at gjennombruddet om fondet kom såpass raskt.

Et par dager senere kom Norge på banen og varslet et bidrag på 270 millioner kroner til fondet.

– Vi har kastet oss rundt for å være med på spleiselaget nå, sa utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim (Sp) til NTB.

Blir landene enige om fossil-utfasing, blir dette trolig inkludert i vedtaket knyttet til det som kalles «den globale gjennomgangen».

Gjennomgangen har allerede vist at verden per i dag ikke ligger an til å nå klimamålene i Parisavtalen fra 2015.