16:21:14Nyhetsstudio

Utkast til klimavedtak nevner ikke utfasing av fossil energi

Et nytt utkast til vedtak på klimatoppmøtet i Dubai nevner ikke utfasing av fossil energi. Flere miljøorganisasjoner reagerer sterkt.

I stedet for utfasing er det i utkastet flere andre formuleringer knyttet til kull, olje og gass, skriver nyhetsbyrået Reuters. Blant annet nevnes reduksjon av «forbruk og produksjon av fossile brensler på en rettferdig og ordnet måte».

Hvorvidt verdenssamfunnet skal ta til orde for utfasing av fossil energi, er det viktigste konflikttemaet i innspurten av klimaforhandlingene i Dubai.

Skarpe fronter

Både EU og Norge ønsker å ta til orde for utfasing av fossil energi, men med unntak for fossil energi der utslippene fanges og lagres under bakken. Også USA og Canada ønsker et vedtak der utfasing nevnes, skrev Reuters tidligere mandag.

Til sammen skal det være flere enn hundre land på klimatoppmøtet som støtter en form for utfasing.

Saudi-Arabia – kjent som en bremsekloss i klimaforhandlingene gjennom flere tiår – nekter imidlertid fortsatt å godta en slik formulering, ifølge flere kilder på møtet i Dubai.

- Betydelig tilbakeskritt

Flere miljøorganisasjoner reagerer sterkt på det nye utkastet. - Et betydelig tilbakeskritt fra tidligere versjoner, mener Harjeet Singh fra Climate Action Network.

- Ordet "utfasing" er blitt faset ut, sier Li Shuo fra Asia Society Policy Institute.

Han tror fortsatt det er mulig at ordet kan bli faset inn igjen i teksten som skal vedtas.

Klimatoppmøtets leder, oljetoppsjef og industriminister Sultan Al Jaber, er derimot positiv.

- Et stort framskritt, sier han om det sist utkastet.