Myrseth ruster seg med nordnorsk sjarm foran ny makrellstrid med EU
Fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap) håper en dose nordnorsk sjarm skal smøre forholdet til EU. På nyåret kan det bli nye dragkamper om makrell.
Mandag er fiskeriministeren i Brussel for å møte sin motpart i EU, miljø-, fiskeri- og havkommissær Virginijus Sinkevicius.
Det er første gang Myrseth er i EU-hovedstaden som statsråd.
– EU er det viktigste markedet vi har, og vi forvalter felles fiskebestander. Det er viktig å ha en god relasjon, sier Myrseth til NTB.
– Da er kanskje litt nordnorsk sjarm ikke av veien?
– Haha, ja. Så får jo tida vise om det hjelper på eller ikke, sier Myrseth.
Ingen avtale på makrell
Fisk har tradisjonelt vært blant de ømmeste tærne i forholdet mellom Norge og EU.
Nylig greide imidlertid Norge, EU og Storbritannia å lande en fiskeriavtale for 2024. Den innebærer store økninger i kvotene i fellesområdene i Nordsjøen for torsk, nordsjøsild, sei og hyse.
Norge og EU er også blitt enige om kvotebytte og gjensidig adgang til å fiske i hverandres soner i Nordsjøen og Skagerrak.
Men når det gjelder makrell, er det fortsatt ingen avtale på plass.
Forhandlinger i januar
Norge, EU og Storbritannia er blitt enige om hvor mye makrell som kan fiskes, men har ikke greid å enes om fordelingen av kvotene.
Forhandlingene skal gjenopptas like etter årsskiftet, opplyser Myrseth.
Makrellstriden spisset seg kraftig til i høst, da Sinkevicius sendte et krast brev til Myrseths forgjenger Bjørnar Skjæran (Ap). I brevet beskyldte han blant annet Norge for overfiske av makrell.
Skjæran svarte med å be EU jekke seg ned fordi det svømmer mer makrell i norske farvann nå enn tidligere. Det gir Norge rett til å fiske mer, heter det fra norsk side.
Norge mener også EU har «urealistiske forventninger» når det gjelder makrell.
Fikk ikke videreført tollfrie kvoter
Makrell var også tema i EØS-forhandlingene i høst. Som kjent ble Efta-landene med Norge i spissen enige med EU om et EØS-bidrag til de 15 fattigste EU-landene på i alt rundt 38 milliarder kroner fram til 2028.
I bytte fikk Norge utvidet adgang for sjømat i EU. Men ikke for makrell.
– Vi fikk ikke videreført tollfrie kvoter på makrell. EU var ikke villig til dette på grunn av uenigheten om forvaltning av makrell, opplyste utenriksminister Espen Barth Eide til Stortingets Europautvalg tidligere i desember.
Ikke inn i grøten
Myrseth ønsker ikke å gå nærmere inn på de kommende forhandlingene.
– Jeg kan ikke gå inn i grøten på dette nå. Forhandlingene er ennå ikke sluttført, sier hun.
– Det som er viktig for meg, er å sikre at vi får gode avtaler for oss som land, sier fiskeriministeren.