20:15:22Nyhetsstudio

Klimaaktivister sperret hovedvei i Amsterdam

Klimaaktivister sperret deler av den viktigste motorveien rundt Amsterdam i timevis i protest mot banken INGs finansiering av olje- og gassprosjekter.

Flere hundre aktivister gikk inn på A10-veien sør for den nederlandske storbyen lørdag formiddag. Myndighetene hadde i forkant sperret veien for å unngå personskader.

Protestaksjonen i regi av gruppa Extinction Rebellion fant sted ved det tidligere hovedkvarteret til Nederlands største bank ING.

Banken er ifølge klimaaktivister den viktigste økonomiske bidragsyteren til fossile energiprosjekter i landet.

ING sa tidligere i desember at de vil slutte med å finansiere olje- og gassutvinning innen 2040. Bankens nye klimastrategi innebærer også løfter om en tredobling av lånebidragene til fornybar energi i løpet av de neste to årene.

Men demonstrantene mener det ikke er nok og ber banken skrote alle fossilprosjekter umiddelbart, noe ING mener er radikalt og urealistisk.

– Hver dag dør folk verden rundt på grunn av klima- og økologikrisen. Det må stoppe, sier Extinction Rebellions talsperson Let de Jong.

Blokaden endte sent lørdag ettermiddag med at titalls Extinction Rebellion-aktivister ble pågrepet av politiet etter å ha ignorert ordrene om å avslutte aksjonen. Politiet beskriver ryddingen av veien som vellykket.

Ved lignende klimaaksjoner i Haag har politiet brukt vannkanon til å tvinge aktivister av veien og pågrepet hundrevis av mennesker.