16:19:21Nyhetsstudio

Vegbru på Ringebu er sikret – men nytt fundament må bygges

Sikringen av fundamentene til vegbrua på Ringebu har gått etter planen. Dermed er den nå sikret mot ytterligere skader, opplyser Innlandet fylkeskommune.

Sikringsarbeidet har blitt utført i forbindelse med arbeidet på Randklev jernbanebru, som kollapset under ekstremværet «Hans».

Fylkesvegbrua, som ligger rett ved siden av jernbanebrua, fikk også store skader under flommen i august 2023. Det ene fundamentet ble undergravd og sank ned i elvebunnen.

Nå har Bane Nor støpt under det vestre fundamentet på veibrua og utført annet sikringsarbeid for å hindre at brua blir mer skadet. I verste fall fryktet man at den kunne velte. 

– Vi håper at det kan bli mulig å åpne brua for fotgjengere og syklister, kanskje også personbiler. Men dette må beregnes grundig. Sikkerheten for trafikanter og anleggsarbeidere veier tyngst, sier prosjektleder Rolf Klemetrud i Innlandet fylkeskommune. 

Må bygge ny søyle

Hvis Bane Nors prosjekt på jernbanebrua går etter planen, blir den ferdig før sommeren. Det betyr at fylkeskommunen kan begynne å reparere vegbrua til høsten.

– Vi må blant annet bygge ny søyle og nytt fundament under brua på vestsida. Konsulenten har startet på jobben med å prosjektere arbeidet. Jobben må utføres om vinteren, mens vannstanden er lav. Hvis alt går etter planen, er vegbrua ferdig reparert våren 2025, sier Klemetrud.