23:17:08Nyhetsstudio

Avinor overtar elbusser fra Ruter

13 elektriske busser fra kollektivtransporten i Oslo skal brukes på flyplasser over hele landet, fremgår det av en pressemelding fra Avinor. Bussene har tidligere kjørt i rute på oppdrag for Ruter.

I 2019 anskaffet Ruter nye elektriske busser for rutetrafikk i Oslo og Akershus som en del av strategien for å elektrifisere kollektivtilbudet. I testperioden har behovet for rekkevidde vist seg å være utfordrende i et bymiljø, ifølge pressemeldingen.

Avinor har ikke tilsvarende behov for rekkevidde til flyplassbruk, og ble derfor kontaktet med forespørsel om interesse for å kjøpe brukte busser.

– Avinor har nesten identiske elektriske busser i egen drift i dag og var i prosess for å anskaffe flere elektriske busser til våre lufthavner da Ruter tok kontakt, uttaler konsernsjef Abraham Foss i Avinor.

Elektrifisering av kjøretøyparken er et sentralt tiltak for å få ned utslipp også fra driften av flyplassene.

Etter tekniske vurderinger og befaring av bussene, inngår partene nå en avtale som skal sikre Avinors behov de neste 10 årene.

Tidligere i høst mottok Avinor støtte fra Enova til utbygging av ladeinfrastruktur som ifølge Avinor var avgjørende for å skifte ut hele bussflåten til helelektrisk. De første bussene vil trolig bli levert i løpet av januar og skal brukes på flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø og Florø.