09:17:45Nyhetsstudio

Europeisk miljøorganisasjon mener oppdrettsnæringen driver fram underernæring i Afrika

Norske oppdrettere bruker store mengder villfisk til fôr til laksen sin. Det er villfisk som ellers kunne blitt menneskemat, ifølge organisasjonen Feedback.

«Mens lakseoppdrettere skryter av bærekraften i egen produksjon, driver industriens skjødesløse bruk av begrensede ressurser frem tap av levebrød og forverrer underernæring i land som Gambia, Senegal og Mauritania», skriver den britisk-nederlandske miljøorganisasjonen i en rapport som omtales av Dagens Næringsliv.

Utenfor Vest-Afrika ligger et av verdens største fiskeriområder. Småfisk herfra kvernes om til fiskemel- og olje. Dette går så i fôret til norske oppdrettsfisk. Ifølge rapporten blir 2,5 prosent av verdens samlede fiskefangst spist av norsk oppdrettsfisk.

I rapporten skriver organisasjonen at det årlig produseres 27 prosent mindre volum fra norsk oppdrett enn volumet villfisk som trengs for å mate den.

– Dette har skapt en ny type matkolonialisme som forsterker sult og arbeidsledighet i regioner som Vest-Afrika, og det forsterker maktubalansen mellom rike og fattige land, sier kampanjedirektør Natasha Hurley i Feedback.

Kommunikasjonsdirektør Henrik Wiedswang Horjen i Sjømat Norge motsier påstandene og mener fôret deres i svært liten grad stammer fra Vest-Afrika.