16:16:32Nyhetsstudio

Politico: Biden støtter Rutte som ny Nato-sjef

USAs president Joe Biden støtter Nederlands statsminister Mark Rutte som Natos neste generalsekretær, melder Politico, som siterer en amerikansk tjenesteperson.

Kilden kan ikke stå fram med navn ettersom presidenten ikke har uttalt seg offentlig om støtten til Rutte, skriver Politico.

Hvis opplysningene stemmer, kommer Bidens støtte trolig til å få flere Nato-medlemmer på glid og gi sin støtte til Rutte, etter flere måneder med spekulasjoner om det blir han eller noen andre europeiske ledere som får jobben senere i år.

Onsdag meldte Politico at to tredeler av Natos medlemmer støtter Ruttes nominasjon. Valg av ny Nato-sjef må ha støtte fra alle de 31 medlemslandene.

Sittende Nato-sjef Jens Stoltenbergs periode utløper i oktober. Målet er at Nato skal ha fått utpekt ny leder før Nato-toppmøtet holdes i juli i Washington, der man da skal feire at forsvarsalliansen fyller 75 år.

Nederlands forsvarssjef Onno Eichelsheim sa til nederlandsk fjernsyn i helgen at det er «svært sannsynlig» at Rutte kommer til å få toppstillingen.

Rutte selv ønsket ikke å uttale seg om dette da han forrige helg ble spurt om saken under sikkerhetskonferansen i München. Han sa at han har lært siden oktober.

– Jeg gjorde en feiltakelse ved å snakke om det i oktober da jeg sa at jeg kan være interessert i en slik rolle, og så ballet det på seg. Jeg burde ikke ha gjort det, så jeg har bestemt meg for ikke å snakke om dette mer, sa Rutte.