00:23:33Nyhetsstudio

IAEA: Iran har blandet ut noe høyanriket uran

Iran har blandet ut noe av sitt aller mest høyanrikede uran, går det fram av Det internasjonale atomenergibyråets (IAEAs) nye rapport.

Det er snakk om uran som Iran hadde anriket opp til 60 prosents renhet. Dette omtales som uran «nær våpenkvalitet».

Irans totale lager av uran i denne anrikingsgraden gikk ned 6,8 kilo til totalt 121,5 kilo i løpet av et kvartal, ifølge IAEA.

En årsak til nedgangen er ifølge FN-organet at 31,8 kilo 60 prosent uran ble blandet ut, og dermed ble det produsert 97,9 kilo 20 prosent anriket uran.

Av rapporten går det fram at det fortsatt er store problemer med gjennomføringen av IAEAs inspeksjoner. IAEA og Iran har hatt et vanskelig forhold siden atomavtalen med Iran falt sammen under Donald Trumps presidentperiode i USA. De siste årene har Iran gjentatte ganger gjort det vanskelig for IAEAs inspektører i landet.

– Offentlige uttalelser i Iran når det gjelder landets tekniske evne til å produsere atomvåpen øker vår bekymring om hvor korrekte og fullverdige Irans beslutninger innen sikkerhet er, sier IAEA-sjef Rafael Grossi.

Iran avviser at de forsøker å skaffe seg atomvåpen, men samtidig har det stadig kommet uttalelser fra politikere og embetsfolk om at landet har evnen til det.