08:40:09Nyhetsstudio

Skogbranner stanset driften ved atomvåpenanlegg i Texas

Skogbranner førte onsdag til midlertidig nedstenging av et atomvåpenanlegg og evakuering av småbyer på landsbygda i Texas.

En rekke skogbranner feide over deler av Texas onsdag morgen. Satellittbilder viser branner som sprer seg i nærheten av byen Amarillo nord i delstaten.

Pantex-fabrikken ligger rundt 27 kilometer nordøst for Amarillo og er USAs viktigste anlegg for montering og demontering av atomstridshoder på amerikanske bomber og raketter. Tirsdag kveld valgte fabrikken å stenge.

– Vi har evakuert vårt personell, ikke-nødvendig personell, fra stedet, bare for å være på den sikre siden, sa Laef Pendergraft, talsperson for den nasjonale atomsikkerhetsadministrasjonens produksjonskontor i Pentax, på en pressekonferanse.

– Men vi har et velutstyrt brannvesen som er trent for slike scenarioer, er på stedet og følger med og er klar dersom det skulle oppstå noen form for reell krise på fabrikkens område.

Onsdag morgen norsk tid ble det opplyst at fabrikken var gjenåpnet.

Sterk vind, tørt gress og unormalt høye temperaturer gir liv til flammene. Et ukjent antall boliger og andre bygninger er ødelagt eller påført skader av brannene i Hutchinson County, opplyser lokale nødetater. Tusenvis har mistet strømmen.