16:14:50Nyhetsstudio

Gruppe tar på seg ansvaret for ildspåsettelse ved Tesla-fabrikken i Berlin

En gruppe som omtales som venstreekstremistisk har påtatt seg ansvaret for en ildspåsettelse som førte til strømbrudd ved Tesla-fabrikken nær Berlin.

– Vi saboterte Tesla i dag, står det i en uttalelse fra gruppen. Den omtales som venstreekstremistisk av tysk politi.

– Tesla fortærer jord, ressurser, mennesker og ansatte, og i bytte spytter selskapet ut 6.000 SUV-er, drapsbiler og monstertrucker hver uke, skriver gruppen i en uttalelse som er publisert på nettstedet kontrapolis.info.

Musk: – Dumme

Tesla-sjef og grunnlegger Elon Musk kaller aksjonistene for idioter.

– De er enten de dummeste øko-terroristene i verden, eller så er de marionetter for dem som ikke har gode miljømål, skriver han på X/Twitter.

– Å stanse produksjon av elbiler i stedet for fossilbiler, er ekstremt dumt, fortsetter han.

Det var tidlig tirsdag morgen at brann i en høyspentmast førte til et større strømbrudd som rammet Teslas fabrikk i Grünheide sørøst for Berlin og husstander i regionen. Delstaten Brandenburgs innenriksminister Michael Stübgen sier at tusener av mennesker mistet strømmen.

Uklart når produksjonen kan starte igjen

Strømbruddet førte til nedstenging av Tesla-fabrikken. Anlegget ble evakuert og de ansatte sendt hjem.

– Vi er i øyeblikket ikke i stand til å si når produksjonen kan ventes å bli gjenopptatt, sto det i en uttalelse fra bilprodusenten tirsdag formiddag.

Tysk politi mistenker ildspåsettelse og en formell etterforskning er satt i gang.

Gruppen er fra før mistenkt for å ha stått bak ildspåsettelse i strømforsyningen da Tesla-fabrikken var under oppføring i 2021. Etterretningstjenesten i Brandenburg uttalte da at «venstreekstremister, kjent som vulkangrupper» også hadde stått bak ildspåsettelser i Berlin flere ganger tidligere.