06:22:40Nyhetsstudio

IAEA-sjefen diskuterte Zaporizjzja-kraftverket med Putin

Leder Rafael Grossi for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) møtte onsdag Russlands president Vladimir Putin for å snakke om Zaporizjzja-kraftverket.

I forkant av møtet holdt Grossi det som betegnes som anspente samtaler med russiske tjenestepersoner om sikkerheten ved kjernekraftverket i Zaporizjzja, melder russiske nyhetsbyråer.

Russiske styrker tok seg inn ved det som er Europas største kjernekraftverk i den innledende fasen av invasjonen av Ukraina i 2022 og har okkupert det siden.

Alle seks reaktorene ved kraftverket er stengt, men det krever en konstant tilførsel av strøm og vann for å holde kjøleanlegget i gang og forhindre en potensiell katastrofe.

Viktige samtaler

Kreml har publisert kommentarer de to kom med før møtet, men har ikke oppgitt detaljer om hva de to diskuterte.

Putin sa til Grossi at han var klar for å diskutere «særlig ømfintlige og viktige saker på agendaen … og for å gjøre alt for å sikre tryggheten overalt hvor vi er involvert i atomenergi», ifølge Kreml.

Grossi skriver på X/Twitter at de to hadde en «viktig meningsutveksling» om kraftverket og om ikke-spredning av atomvåpen.

Flere samtaler

De to møttes i Sotsji sør i Russland. Grossi hadde onsdag også samtaler med det statlige russiske kjernekraftselskapet Rosatom i tillegg til de russiske forsvars- og utenriksdepartementene.

Grossi sier at han hadde en «svært intens og grundig arbeidsøkt» med de russiske tjenestepersonene.

– Dette ga meg – og oss, tror jeg, en mulighet til å evaluere situasjonen ved atomkraftverket, sier Grossi.