22:23:34Nyhetsstudio

Massivt angrep på Ukrainas energiforsyning

Russlands angrep natt til fredag var det største mot Ukrainas energiforsyning så langt i krigen, ifølge landets statlige nettoperatør. Minst fem mennesker er drept, og over en million mistet strømmen.

Over 60 droner og nesten 90 raketter rammet mål i en rekke ulike regioner, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Verden ser målene til russiske terrorister klart og tydelig: kraftverk og kraftlinjer, en demning, vanlige boligbygg, til og med en elektrisk buss, skriver han på meldingstjenesten Telegram.

Over 90 av dronene og rakettene ble skutt ned, ifølge Ukrainas luftforsvar. Men mange andre nådde sine mål.

– Russland iverksatte det største kombinerte angrepet på Ukrainas energisystem siden starten av fullskalainvasjonen, sier Volodymyr Kudrytskyi, sjef for nettoperatøren Ukrenergo.

Kraftverk og strømlinjer

Flere titalls energianlegg ble rammet, ifølge Kudrytskyi. Blant disse er kull- og vannkraftverk og regionale kraftlinjer.

– Målet er ikke bare å gjøre skade, men på samme måte som i fjor, å forårsake en stor svikt i landets energisystem, sier Ukrainas energiminister Herman Halusjtsjenko i en uttalelse.

Han bekrefter at angrepene mot energianleggene savner sidestykke i nyere tid. Også i løpet av vinteren for et drøyt år siden ble Ukrainas energiforsyning rammet av store russiske angrep.

Minst fem mennesker ble drept i angrepene natt til fredag, ifølge ukrainske myndigheter. En rekke andre ble såret.

Over en million mennesker mistet strømmen i regionene Kharkiv i øst, Odesa i sør, Dnipropetrovsk i sørøst og Poltava sentralt i Ukraina, opplyser Oleksij Kuleba i presidentadministrasjonen.

Polen, Romania og Slovakia bistår Ukraina med kriseforsyning av elektrisitet for å opprettholde landets strømforsyning.

Russland: – Er i krig

Regjeringen i Russland hevder angrepet natt til fredag var hevn for ukrainske angrep på russisk jord.

I en uttalelse sier forsvarsdepartementet i Moskva at russiske styrker lyktes med å ramme Ukrainas strømnett, jernbaneknutepunkter, våpenlagre og andre mål.

Samtidig sier regjeringstalsmann Dmitrij Peskov at Russland nå er i en krigstilstand. Årsaken er angivelig Vestens støtte til Ukraina.

Inntil nå har Russland stort sett unngått å bruke ordet krig og i stedet kalt angrepet på Ukraina en «militær spesialoperasjon».

I Ukraina er strømforsyningen til byen Kharkiv og landets største demning, i Zaporizjzja-regionen, blant målene som ble rammet natt til fredag.

I tillegg har Europas største atomkraftverk, også i Zaporizjzja-regionen, mistet én av to høyspentlinjer som forsyner anlegget med strøm ved behov. Kraftverket er fra før nedstengt og okkupert av russiske styrker.

Ukrainas atomenergimyndigheter betegner situasjonen ved kraftverket som «ekstremt farlig». For å unngå overoppheting er anlegget avhengig av strøm utenfra til nedkjøling, siden det selv ikke lenger produserer energi.

Demningen holder

I Ukrainas nest største by Kharkiv sier ordfører Igor Terekhov fredag at innbyggerne er fullstendig uten strøm.

– Som et resultat av dette er forsyningen av vann og varme ute av funksjon, sier Terekhov.

Tidligere er det opplyst at 700.000 mennesker har mistet strømmen bare i Kharkiv-regionen. Til sammen ble minst ni regioner rammet i den russiske angrepsbølgen.

Ukrainas statlige vannkraftselskap opplyser at det ikke er fare for dambrudd ved demningen som er rammet i regionen Zaporizjzja.

– Nødetatene og energiarbeidere jobber på stedet og tar seg av konsekvensene av flere luftangrep, heter det i en uttalelse fra selskapet Ukrhydroenerho.

Brann brøt ut etter angrepet ved demningen, som er tilknyttet et vannkraftverk som leverer strøm til atomkraftverket i Zaporizjzja.