18:17:23Nyhetsstudio
Ukraina hevder å ha stabilisert strømnettet etter russiske rakettangrep

Ukrainas strømnett som ble alvorlig skadd av gjentatte russiske rakettangrep de siste ukene, er nå nesten totalt stabilisert, ifølge landets energidepartement.

Ukrainas strømimport toppet seg mot slutten av mars, etter at en rekke russiske angrep mot kritisk infrastruktur førte til brudd i strømforsyningen mange steder i landet.

President Volodymyr Zelenskyj sa søndag at han har diskutert en rekke rakett- og bombeangrep mot Kharkiv, landets nest største by, med lederne for sikkerhetstjenesten, forsvarsetterretningen og den ukrainske innenriksministeren.

Nettoperatøren Ukrenergo opplyser at russiske droner rammet et høyspentanlegg i Kharkiv-regionen natt til søndag, og at det måtte innføres strømkutt.

– I dag har Ukrenergos beredskapssenter blitt tvunget til å øke omfanget av krisekutt i Kharkiv by og ellers i regionen, skriver Ukrenergo på Telegram. Det ukrainske energidepartementet skriver imidlertid i en uttalelse at strømnettet er «stabilt og balansert».

Siden 22. mars har russiske styrker angrepet ukrainske varme- og vannkraftverk og også hovednettet på nesten daglig basis. De mange angrepene har påført strømnettet store skader, men det er usannsynlig at de fører til en total kollaps, ifølge ukrainske myndigheter.