16:16:03Nyhetsstudio
Storbritannias forsvarsminister hevder Kina er i ferd med å gi våpenhjelp til Russland

Britenes forsvarsminister Grant Schapps hevder kinesiske myndigheter gir eller forbereder seg på å gi våpenhjelp til Russlands krigføring i Ukraina.

Schapps sa på en pressekonferanse onsdag at amerikansk og britisk forsvarsetterretning har bevis på at «dødelig bistand nå er, eller vil bli, sendt fra Kina til Russland og inn i Ukraina».

– Jeg tror det er en betydelig utvikling, sa forsvarsministeren.

Hva Schapps konkret anser som «dødelig bistand», er uklart, men det tolkes som en form for våpenhjelp.

– Vi bør være bekymret for det fordi Kina tidligere i krigen ønsket å presentere seg selv som et land med modererende innflytelse på Russlands president Vladimir Putin, sa han.

Det er første gang Storbritannia anklager Kina for å gi Russland våpenhjelp til krigen i Ukraina. Vestlige land har gitt Ukraina milliarder av dollar i våpen og bistand siden den russiske fullskalainvasjonen 22. februar 2022.

I april anklaget også USA Kina for å støtte Russlands krigføring i Ukraina ved å gi drone- og missilteknologi, satellittbilder og maskinverktøy. Den kinesiske ambassaden i USA avviste den gang påstanden, og sa de verken produserte våpen til Russland eller var «del av Ukraina-krisen».

Russlands president Vladimir Putin besøkte derimot Kina tidligere i mai, der han og Kinas president Xi Jinping lovet en «ny æra» for samarbeidet dem imellom.