16:20:33Nyhetsstudio

Investeringer i kraftforsyningen øker kraftig

Investeringene i kraftforsyning ligger an til å øke kraftig i år.

Det fremgår av beregninger utført av Statistisk sentralbyrå, SSB.

De nye investeringsanslagene for 2024 indikerer at investeringer i kraftforsyning vil beløpe seg til om lag 36,4 milliarder kroner i år, målt i løpende verdi.

Dette anslaget er hele 19 prosent høyere enn tilsvarende anslag for 2023. Det skyldes i stor grad en kraftig oppgang i investeringer innenfor overføring og distribusjon av elektrisitet, som anslås til 24,2 milliarder kroner, melder SSB.

Investeringer i produksjon av elektrisitet bidrar også positiv til den samlede oppgangen, mens fjernvarme og annen kraftforsyning anslås å bli lavere i år enn i 2023 og bidrar dermed til å dempe oppgangen i år noe.

2025-anslaget for kraftforsyningsinvesteringene antyder en oppgang på nesten 35 prosent sammenlignet med 2024-anslaget, gitt i mai i fjor, heter det av meldingen.

Den indikerte veksten skyldes at det anslås økte investeringer overføring og distribusjon av elektrisitet, samt økte investeringer i produksjon av elektrisitet.

Fjernvarme og annen kraftforsyning viser en nedgang for neste års investeringer sammenlignet med tilsvarende anslag for 2024.  

Det er imidlertid en del usikkerhet knyttet til førstegangsanslaget for neste års investeringer og utsettelser eller at det kommer til nye prosjekter kan føre til justeringer i 2025-anslagene, skriver SSB.

Samtidig antydes det enda høyere vekst i 2025. Utsikter til et uvanlig høyt investeringsnivå innenfor overføring og distribusjon av elektrisitet er hovedårsaken til dette, skriver SSB.