00:21:56Nyhetsstudio

Venstre vil ha strengere handlingsregel

Venstre vil innføre en ny og strengere handlingsregel for oljepengebruk i statsbudsjettet, skriver Dagens Næringsliv.

Partiet vil senke dagens grense fra 3 til 2,5 prosent av oljefondet og ha en øvre grense på 25 prosent av statens utgifter som kan finansieres med oljepenger.

– Dagens handlingsregel er ikke lenger en reell begrensning på oljepengebruken fordi oljefondet er blitt så stort at det å bruke 3 prosent vil være uansvarlig. Selv det å ligge på 2,7 prosent vil føre til en rask økning av oljepengebruken, sier Venstres nestleder Sveinung Rotevatn, som også leder programarbeidet.

Regjeringen la nylig fram det reviderte nasjonalbudsjettet, og der legges det opp til en bruk av 419 milliarder kroner fra oljefondet. Dette tilsvarer et uttak på 2,7 prosent, noe statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarte.

– Det har vært et ansvar både finansministeren og jeg har følt fra dag én at den største ressursen Norge har, i pensjonsfondet, må forvaltes med klokskap. Det har vi lagt vekt på ved hver korsvei, også ved denne, sa han til NRK.

For tjue år siden brukte vi 50 milliarder av oljefondet, og andelen av statsbudsjettet var 8,5 prosent. Med årets 419 milliarder blir andelen av budsjettet 22 prosent, ifølge DN.

Venstre er bekymret for at offentlig sektor blir for stor, og at vi blir altfor avhengige av olje- og gassinntektene.