00:20:25Nyhetsstudio

Budsjettforhandlingene er i gang

Regjeringspartiene og SV er i gang med å forhandle om revidert nasjonalbudsjett.

Tuva Moflag (Ap), Ole André Myhrvold (Sp) og Kari Elisabeth Kaski (SV) møttes på et av Stortingets mange komitérom torsdag klokka 10 for å sette i gang forhandlingene. De skal i utgangspunktet være i mål senest 14. juni.

– Det viktigste for oss er å få budsjettavtale som omfordeler, som får ned de økonomiske forskjellene, som kutter klimagassutslipp, og som bidrar til å omstille Norge i grønnere retning, sier Kaski, som ikke ønsket å gå ut med konkrete krav til mediene.

Det er likevel ikke helt ukjent: SV har blant annet sagt at de vil øke barnetrygda for barna over seks år, noe som vil koste rundt to milliarder kroner i året.

– Vårt budsjettforslag bidrar til en myk landing for økonomien, og ivaretar de krav tida setter for styrkingen av beredskap og forsvar. Det er viktig at forliket bygger opp under utsiktene til lavere renter og reallønnsvekst i tida framover, sier Myhrvold.

Kaski understreker at SV også går inn i forhandlingene med forslag til omprioriteringer og inndekning, slik at det skal finnes penger til det de ønsker seg.

– Vi er fleksible, men vi har forslag til inndekning.

Fjorårets statsbudsjett gikk kun opp etter at man hadde redusert planlagte skatteletter og hentet inn en rekke engangsinntekter.

– Jeg kommer ikke til å svare på hvor inndekningen i en budsjettavtale til syvende og sist står, sier Kaski.