14:12:40Nyhetsstudio
Fakta om de nordiske landenes støtte til Ukraina

Fakta om de nordiske landenes støtte til Ukraina.

* Det norske Stortinget har enstemmig bestemt at Norge skal gi 75 milliarder kroner i militær, sivil og humanitær støtte til Ukraina i en periode på fem år, med oppstart i 2023. Støttepakken har fått navnet Nansen-programmet.

* Sverige har vedtatt en støttepakke til Ukraina som omfatter militær og sivil støtte og som utgjør minst 105 milliarder svenske kroner for perioden 2022–2026.

* Danmark har opprettet det de kaller Ukrainefonden som fra 2023 til 2028 skal bidra med 64,8 milliarder danske kroner. Av dette skal 42,9 milliarder brukes til militær støtte.

* Finland har siden begynnelsen av den russiske invasjonen av Ukraina bidratt med 2,9 milliarder euro, om lag 33 milliarder kroner, i militær og sivil støtte gjennom flere pakker vedtatt i nasjonalforsamlingen.

* Island har donert 3,1 milliarder islandske kroner, om lag 240 millioner kroner til humanitært arbeid. Militært har Island, som selv ikke har noe forsvar, bidratt på en rekke områder, blant annet med støtte til transport, et feltsykehus og materiell.

* Alle de fem nordiske landene har hver for seg signert en sikkerhetsavtale med Ukraina.

(Kilder: regjeringen.no, regeringen.se, regeringen.dk, valtioneuvosto.fi, government.is)