06:29:46Nyhetsstudio

Meteorologer tror La Niña senker temperaturene i år

Tilbakekomsten av værfenomenet La Niña kan bidra til å senke den globale temperaturen etter flere måneder med varmerekorder, anslår FNs meteorologiorganisasjon.

Virkningen kommer antakeligvis til å merkes i løpet av de neste månedene fordi motparten, El Niño-fenomenet, viser tegn til å avslutte nå, heter det i en oppdatering fra meteorologiorganisasjonen WMO mandag.

El Niño bidrar til oppvarming av verdenshavene, og det har bidratt til økninger i globale temperaturer og ekstremvær rundt om i verden siden i fjor sommer.

– Slutten på El Niño betyr ikke en pause i langsiktige klimaendringer, understreker WMOs visegeneralsekretær Ko Barrett.

FNs meteorologiorganisasjon advarer samtidig om at globale temperaturer kommer til å fortsette å stige på lang sikt på grunn av klimaendringene. Disse har gjort at ekstremvær blir verre og øker sesongmessige nedbørs- og temperaturmønstre.

La Niña-fenomenet bidrar til å kjøle ned havoverflaten i den tropiske delen av Stillehavet, og til vind, regn og endringer i det atmosfæriske trykket. Flere steder, særlig i tropene, bidrar La Niña til motsatt klimaeffekt av El Niño.