Snart kan folk tjene 10.000 kroner skattefritt på salg av strøm
Regjeringen vil ikke skattlegge husholdningers salg av overskuddsstrøm før de passerer 10.000 kroner, går det fram av et forslag fra Finansdepartementet.
I høringsforslaget som regjeringen sendte ut fredag, går det fram at et bunnfradrag på 10.000 kroner i praksis bety at de fleste som selger overskuddsstrøm fra solceller eller andre former for fornybar strømproduksjon på eiendommen, ikke vil betale noe skatt.
For dem som selger strøm for mer enn 10.000 kroner, foreslår regjeringen at kun 85 prosent av inntekten regnes som skattepliktig inntekt.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier det er positivt for samfunnet at overskuddsstrøm fra privatboliger kan sendes ut i strømnettet.
– Forslaget sikrer at reglene for skattlegging av strøminntekter fra egen bolig og egen fritidsbolig er enkle, praktiske og rimelige.
Opposisjonen reagerte
I fjor ble det kjent at Skatteetaten planla å innføre skatteplikt for private som tjente penger på overskuddsstrøm fra solceller på taket. Det ble da vurdert at skulle skattlegges med 22 prosent etter reglene for kapitalinntekt.
Dette vakte imidlertid reaksjoner i det politiske miljøet som ikke ville ha noe av en slik skattlegging.
SV fremmet i januar forslag for Stortinget som går ut på at så lenge solcelleanlegget produserer mindre strøm enn det husholdningen bruker av strøm løpet av året, skal det ikke skattlegges. Siden de aller fleste husholdninger bruker mer strøm enn solcellene kan produsere i løpet av et år, vil det for de aller fleste bety null skatt.
Høyres Tina Bru sa da at de ville støtte intensjonen i et slikt forslag.
Forslaget fra SV er oppgitt som grunn til at regjeringen nå fremmer saken som er sendt på høring.
Ble bråstopp
– Solcellesatsingen fikk en bråstopp da nyheten om at salg av overskuddsstrøm ville bli skattlagt, kom. Det er helt avgjørende at folk kan installere solcellepanel, og på sommeren selge overskuddet uten å måtte skatte av det. Derfor foreslo SV å fjerne denne skatten, sier Haltbrekken til NTB fredag kveld.
– Det er bra at regjeringen følger opp dette. Vi vil se på de innspillene som nå skal komme og se om forslaget fra regjeringen er godt nok, legger han til.
Høringsfristen for forslaget er satt til 14. august. En rekke tilbydere av solceller til private husholdninger er listen over høringsinstanser.
– Vi må se på hvordan denne grensa slår for borettslag og gårdsbruk. Det kan hende det trenges et større bunnfradrag der, sier Haltbrekken.
Mer fornybart
Også energiminister Terje Aasland (Ap) mener forslaget er i tråd med regjeringens mål om mer fornybar energi.
– Derfor vil ikke regjeringen skattlegge lokal energiproduksjon som er tilknyttet egen bolig eller fritidsbolig. Det mener vi at vi oppnår med foreslåtte regler, sier Aasland.
Det foreslås at endringene i skatteloven skal ha virkning fra og med inntektsåret 2024, mens foreslåtte endringer i skatteforvaltningsloven (rapporteringsplikt for kraftleverandører), trer i kraft med virkning fra inntektsåret 2025.