19:38:35Nyhetsstudio

SV vil ha totalforbud mot at turister tar med fisk ut av landet

SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes foreslår et totalforbud mot at utenlandske turister skal få ta med fisk når de reiser hjem fra Norge.

– Norge er det eneste landet i verden der turister kan komme på fiskeferie og ta med seg store mengder fisk ut av landet, sier Fylkesnes til NRK.

I dag kan en utenlandsk person ta med seg 18 kilo fisk ut av Norge to ganger i året. Fylkesnes ønsker et totalforbud mot at utenlandske turister skal få ta med fisk når de reiser hjem.

Tollvesenet har advart om økning i smugling av fisk over grensene. I første halvår av 2024 har Tolletaten gjort 42 beslag av nærmere 7,6 tonn fisk, opplyser Tollvesenet til NTB. Til sammenligning ble det beslaglagt totalt 5,9 tonn fisk i hele 2023.

Tollvesenet har også dokumentert at ulovlig fiske foregår organisert og mener også at utenlandske kriminelle driver ulovlig fisketurisme.

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen har også stilt seg kritisk til utførsel av fisk på turistkvoter. Hun ønsker også å få utredet et totalforbud.

– På denne måten kan turistene fiske når de er på ferie i Norge, men uten å få ta med fileter ut av landet. I tillegg ønsker vi å fremme forslag om arealbegrensninger slik at yrkesfiskerne og turistfiskerne ikke skal trenge å kjempe om samme havområdene, sier hun til Nordlys.