08:28:47Nyhetsstudio

Stor etterspørsel etter urinkanner til hagen – trekkes fram som supergjødsel

Urin er både klimavennlig og gratis i bruk som gjødsel. Salget av tissekanner har tatt av hos en av leverandørene.

– Så langt har vi solgt flere titalls paller med denne pissekanna, sier daglig leder Trond Svendgård i nettbutikken Plukkselv til Nationen.

Nytten av urin som gjødsel har vært kjent i flere år, men mye kan tyde på at flere nordmenn nå har kastet seg på trenden.

– Det var egentlig ment som en kuriositet da vi tok inn den såkalte gullkanna. Etter en idé fra en dame i Sverige, er det utviklet en egen spesialkanne, som brukeren kan sette seg rett på for å tisse, for så å blande det ut i vann, og gjødsle plantene sine mens man vanner, sier Svendgård.

Nationen har snakket med flere uringjødsel-entusiaster. En av dem er professor og immunolog Anne Spurkland, som mange stiftet bekjentskap med som ekspert under pandemien.

– Vi har blant annet investert i to spesialkanner. Disse tisser vi på i vekstsesongen, blander ut med vann i forholdet 1 til 9, og gjødsler vekstene i hagen vår med, sier Spurkland.

Hun påpeker at dette er både rimelig og klimavennlig.

– Å kjøpe nitrogen som kunstgjødsel er både dyrt og krever masse energi å produsere.

Også hagebokforfatter og blogger Maria Berg Hestad sverger til urin i sin kjøkkenhage.

– Urin er en fantastisk fin kilde til gjødsel. Det er kortreist eller ureist, lett tilgjengelig og ganske så renslig – samt at det lukter ingenting når det brukes ferskt, sier hun til Nationen.