08:15:36Nyhetsstudio

Polske dykkere fant skipsvrak med champagne og porselen i Østersjøen

Polske dykkere har funnet et skipsvrak fra 1800-tallet i Østersjøen ved Sveriges østkyst. Om bord fant de kasser med champagne og det fineste porselen.

Gruppen med dykkere forteller at det var en helt spesiell følelse å avdekke at det de antok var et vanlig handelsskip, viste å inneholde en helt uventet last.

– Hele vraket var fullt av kasser med champagne, mineralvann og porselen. Det var minst hundre flasker edle dråper, sier Tomasz Stachura til AFP. Han leder dykkerselskapet Baltictech.

Han forteller at han dykket i over 40 år og at det ofte dukker en flaske eller to på havbunnen. Det er langt derfra til å finne et helt vrak med en slik last, sier Stachura.

Funnet ble gjort rundt 20 nautiske mil sør for Öland, og det hele var en ren tilfeldighet, sier dykkerne som lenge har saumfart havbunnen på jakt etter skipsvrak.

Dykkerne sjekket ut et nytt område, da det forliste skipet dukket opp. Ut fra noen forseglede vannflasker kom de til at det måtte ha kantret en gang i andre halvdel av 1800-tallet.

– Vi klarte å få tatt noen bilder av et navn som var risset inn i en flaske, og fant ut at den var fra det tyske selskapet Selters. Logoen stemte med den selskapet brukte på den tiden, sier Stachura.

Funnet ble meldt til svenske myndigheter, men på grunn av diverse administrative regler og prosedyrer er det nok en stund til champagneflaskene ser dagens lys.

– De har ligger i 170 år, så ett år fra eller til spiller liten rolle. Vi får desto bedre tid til å forberede denne delikate operasjonen, sier den polske dykkeren.