10:22:39Nyhetsstudio
Fem truede fuglearter skal kvitre hver sin konsert fra Øya-scenen

Kvitringen til fem utrydningstruede fuglearter blir å høre på Øyascenen. Målet er at det ikke er siste gang vi mennesker hører dem.

For å skape oppmerksomhet rundt at det er stillere nå enn før i naturen, skal fem fuglearter holde hver sin audiovisuelle minikonsert i løpet av festivalen, som starter onsdag.

Hortulan – en liten buskspurv – er er først ut. Torsdag følger storspove, fredag slipper både hubro og taigasædgås til, før vipen blir å høre på avslutningslørdagen. Muligens er det første gang at en festival rydder plass i programmet for utrydningstruede fugler, spekuleres det i pressemeldingen fra Øya.

– Naturens mangfold er under press, og rekordmange arter er utrydningstruet. Budskapet er at vi må gi plass til lyden av natur – og da må vi gjøre det her på festivalen også, sier Mia Frogner, Øyas leder for bærekraft.

Festivalen samarbeider med Naturhistorisk Museum rett ved Tøyenparken i Oslo. Det er museet som har plukket ut de fem blant 93 fuglearter som står i fare for å forsvinne fra norsk natur fordi vi mennesker tar stadig større plass. Derfor kalles fuglekonserten «The Last Tour?».

– Vi ønsket å gjøre noe annerledes som blir lagt merke til, og vi håper at publikummet på Øya virkelig lytter til disse artistene og engasjerer seg saken, sier Karenina Kriszat, kommunikasjonsleder ved Naturhistorisk museum.

Publikum kan også høre hortulan, spove, taigasædgås, vipe og hubro ved å skanne en QR-kode de finner rundt på festivalområdet, på museets nettsider – så vel som på Spotify. Men Kriszat er klar i talen:

– Målet er at vi skal høre dem i naturen også i framtiden.