08:17:35Nyhetsstudio
Brann nær atomkraftverket i Zaporizjzja helt slukket – skader på kjøletårn

Brannen ved atomkraftverket i Zaporizjzja er helt slukket, sier en tjenestemann. Både de og Ukraina sier ett av kjøletårnene har fått skader i brannen.

Opplysningen om at brannen er helt slukket kommer fra en russiskinnsatt tjenestemann natt til mandag. Noen timer tidligere meldte det statlige russiske nyhetsbyrået Tass at hovedbrannen var slukket og viste til det statlige atomenergiselskapet Rosatom.

Tidligere på kvelden sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at russiske styrker hadde satt fyr på området ved kjøletårnene til kraftverket, som ligger i et russiskokkupert område. Uttalelsen ble delt på appen Telegram søndag kveld. Zelenskyj sa samtidig at målinger av radioaktivitet foreløpig var normale.

En lokal tjenestemann i den ukrainske byen Nikopol, med utsikt mot anlegget, sier at russiske styrker satte fyr på et stort antall bildekk i kjøletårnene, opplyser nyhetsbyrået Reuters. Han oppfordret innbyggerne til å beholde roen.

Ledelsen av det russiskokkuperte ukrainske atomkraftverket opplyste at det hadde oppstått en brann nær et kjøletårn, og at brannmannskaper jobbet med å slukke den. Den russiskoppnevnte guvernøren Jevgenij Balitskij sa at brannen ikke utgjorde noen fare, ettersom kjernekraftverket var stengt ned.

En russiskinnsatt tjenestemann anklaget Ukraina for å ha forårsaket brannen ved å bombe områder ved byen Enerhodar.