08:16:55Nyhetsstudio
Sky News og BBC: Britiske stridsvogner brukes av ukrainere i Russland

Britiske Challenger 2-stridsvogner har blitt benyttet av ukrainske styrker under offensiven i Kursk-regionen i Russland, får Sky News og BBC opplyst.

Den britiske regjeringens standpunkt er at Ukraina står fritt til å bruke britiske våpen på russisk jord. Kilder sier til både Sky News og BBC at dette også gjelder stridsvognene, og at disse er blitt brukt i bakkeoffensiven.

En talsperson for det britiske forsvarsdepartementet sier til Reuters at Ukraina har en «åpenbar rett til selvforsvar mot Russlands ulovlige angrep», og at denne ikke utelukker militære operasjoner i Russland.

– Vi gjør det klart gjennom donasjonsprosessen at utstyret skal brukes i tråd med folkeretten, sier talspersonen. Det betyr at britiske stridsvogner, panservernraketter og annet utstyr kan brukes på russisk jord som del av Ukrainas forsvar mot den russiske invasjonen.

Det er imidlertid stadig restriksjoner på bruken av britisk-donerte langdistanseraketter av typen Storm Shadow, som britene kun tillater at blir brukt innenfor Ukrainas grenser.