08:21:07Nyhetsstudio

Nær 800 kabinansatte tas ut i streik fra onsdag – riksmekleren har snakket med partene

Riksmekleren har vært i kontakt med partene i SAS-streiken, men det er foreløpig ikke planlagt nye møter. Onsdag vil 800 kabinansatte være i streik.

– Jeg har snakket med begge partene i formiddag. Det er ikke planlagt nye møter enda, men jeg håper at partene snart er klare til å snakke sammen igjen, skrev riksmekler Mats Ruland i en tekstmelding til NRK søndag ettermiddag.

Fellesforbundet og Parat bekrefter til NTB at de har hatt kontakt med Riksmekleren over telefon søndag.

– Telefonkontakt er det eneste vi har hatt, skrev leder Jørn-Henning Eggum i Fellesforbundet i til NTB i 13.30-tiden.

– Vi har ingen møter med riksmekleren eller SAS så langt, la han til.

155 kabinansatte er i streik

Forbundene Parat og Fellesforbundet har opplyst til NTB at 155 medlemmer har vært tatt ut i streik denne helgen. Fellesforbundet har tatt ut 115 personer, og Parat har tatt ut 40 personer. Det utgjør 20 prosent av de kabinansatte som er medlemmer i disse forbundene.

Steiken skal som planlagt trappes opp kraftig fra onsdag klokken 6. Da vil det være 550 streikende SAS-ansatte organisert i Fellesforbundet og omtrent 240 organisert i Parat, bekrefter begge parter til NTB.

– Det ligger ikke noe grunnlag for å ha et nytt møte nå. Da må det foreligge et nytt tilbud fra arbeidsgiver, sier leder Martinus Røkkum for SAS Norge kabinforening i Parat i 18-tiden søndag til NTB.

Parat mener SAS bedriver streikebryteri

Ifølge Parat skal SAS ha sendt informasjon til sine ansatte om at de skal benytte kabinansatte som ikke er medlemmer i SAS Norge Kabinforening i Parat eller Fellesforbundet. Parat mener dette er streikebryteri og advarer om internasjonale aksjoner.

De er kritisk til at SAS bruker ansatte fra nabolandene for å erstatte streikende og advarer om konsekvenser for selskapet utover Norges grenser.

– Definisjonen av streikebryteri er at oppgaver som vanligvis utføres av personer som streiker, blir utført av noen andre, påpeker Parat-leder Unn Kristin Olsen i en pressemelding.

Dette er å planlegge streikebryteri, mener leder Martinus Røkkum for SAS Norge Kabinforening i Parat.

– Nær samtlige kabinansatte i Norge er organisert. I praksis betyr det at SAS nå planlegger å benytte svenske og danske ansatte til å utføre arbeidsoppgavene til oss som er i streik, sier han.

SAS: Kjenner seg ikke igjen i anklagene

Pressesjef Øystein Schmidt i SAS kjenner seg ikke igjen i anklagene fra Parat.

– Det kan vi avvise kontant. Vi bedriver ikke streikebryteri, sier han til NTB.

Han hevder at selskapet ikke omdisponerer mer enn vanlig.

– Omdisponering av crew er en normalitet i selskapet. Dette har vi hjemmel for i tariffavtalen, sier Schmidt.

SAS Norge sier at de anerkjenner at de kabinansatte har lav lønn, og at de er innstilt på å gi dem reallønnsvekst, selv om de ikke kan gå inn på detaljer utenom forhandlingene.

– Vi er positive til signalene fra riksmekleren før helgen. Vi vil tilbake til forhandlingsbordet. Ingen ønsker en streik, sier Øystein Schmidt til NTB.

LO-lederen møter SAS-streikere

SAS innstilte over 40 avganger søndag på grunn av streiken, både innenriks- og utenriksruter. Også mandag er det noen innstillinger allerede. Ifølge TV 2 er 21 av mandagens avganger foreløpig innstilt.

På Gardermoen skal LO-leder Peggy Hessen Følsvik møte streikende kabinansatte mandag morgen.

Lederen skal møte streikevaktene mellom klokken 7.30 og 8.30, opplyser LO til NTB.