13:16:53Nyhetsstudio
SpaceX' første private romvandring er utsatt på grunn av været

SpaceX-ekspedisjonen Polairs Dawn er utsatt nok en gang. Årsaken er ugunstig vær utenfor kysten av Florida, der oppskytingen skal skje.

Det skriver selskapet på X.

Oppskytingen skulle opprinnelig skje mandag, men ble så utsatt til tirsdag på grunn av en heliumlekkasje i utstyr på bakken på Nasas romfartssenter i Florida. Deretter ble den utsatt til natt til onsdag lokal tid.

Nå er den altså utsatt ytterligere en gang på grunn av været.

– Teamet vårt vil fortsette å overvåke været for gunstige forhold til både oppskyting og retur, skriver SpaceX videre.

Høydepunktet i ekspedisjonen, som har fått navnet Polaris Dawn, er ventet to dager etter oppskyting, når astronautene skal gjennomføre verdens første private romvandring. Selve vandringen er ventet å vare i 20 minutter og skal skje 700 kilometer unna jordas overflate.

Kun statlige astronauter har gjort romvandringer fram til nå, senest ved Den internasjonale romstasjonen (ISS), der det jevnlig gjennomføres vedlikeholdsarbeid i rommet.

Blant de fire som deltar i Polaris Dawn-ekspedisjonen, er milliardæren Jared Isaacman. Han har finansiert turen. Selv har Isaacman avslått å kommentere hva det har kostet, men det er anslått at kostnaden er over 100 millioner dollar.

Han får med seg Scott Poteet som pilot på oppdraget, sammen med SpaceX-ingeniørene Sarah Gillis og Anna Menon.