11:27:19Nyhetsstudio
To klimaaksjonister siktet i Stavanger – planlegger nye demonstrasjoner

To aktivister fra Extinction Rebellion (XR) er siktet etter en aksjon mot Equinors hagefest under oljemessen ONS i Stavanger.

De to er siktet for uberettiget adgang eller opphold, opplyser politiadvokat Kjetil Solhaug ved Sørvest politidistrikt i en epost til NTB.

De to mennene, en i 20-årene og en i 40-årene, ble tirsdag pågrepet og siktet etter å ha klatret opp på taket til Equinors hovedkvarter og sluppet banneret «La olja ligge».

– Det er skrevet ut forelegg på 5000 kroner i den ene saken, men siktede har ikke tatt stilling til forelegget ennå, opplyser politiet.

Talsperson Jonas Kittelsen i XR sier til NTB at de to mennene er blant de ti som ble anholdt under aksjonen mot Equinors hagefest, deriblant Greta Thunberg. Hun var en av de åtte som ble kjørt til sentrum og sluppet av, mens to siste ble kjørt til arresten.

Nye aksjoner

XR og Thunberg var også til stede under åpningen av energikonferansen ONS i Stavanger mandag. De har hele veien forsøkt å blokkere innganger til ONS-området og sabotere ulike arrangementer. Kittelsen hevder at det under ONS har vært mange som «gir en tommel opp i smug og takker oss for å tale fossilmakta rett imot.»

Onsdag planlegges nye aksjoner inne på konferanseområdet og en klimamarsj med Thunberg i Stavanger sentrum på kvelden.

Da avsluttes ONS med gratiskonsert i sentrum, med det lokale bandet Vettche og den norske artisten Dagny, før det tradisjonelle fyrverkeriet.

Krevende balanse

Stabssjef Håkon Strand i Sørvest politidistrikt opplyser at vurderinger blir tatt fortløpende, som da politiet tirsdag grep aktivt inn og hindret at Equinor-festen ble blokkert.

– Det er en krevende oppgave å finne en rimelig balanse mellom demonstranters rett til å ytre seg og arrangørs rett til å avvikle sitt arrangement uforstyrret, sier Strand.

Politiet vil også være tydelig til stede fram mot avslutningen onsdag.

– Vi kan ikke gå i detalj på sikkerhetstiltak for arrangementene i kveld, av åpenbare grunner, men vi kan si at vi har med oss erfaringene fra i går. Det å gjøre andre utrygge eller krenke enkeltpersoner vil politiet reagere på også i fortsettelsen, sier Strand.