07:25:16Nyhetsstudio
Kina og Filippinene skylder på hverandre for sammenstøt mellom skip

Et filippinsk og et kinesisk skip har støtt inn i hverandre ved en omstridt atoll i Sør-Kinahavet, og begge land legger skylden på sammenstøtet på det andre.

Det dreier seg om atollen Sabina, som ligger rundt 140 kilometer vest for den filippinske øya Palawan og rundt 1200 kilometer fra den kinesiske øya Hainan.

Kort tid etter klokka 12 kolliderte et filippinsk fartøy med vilje med et kinesisk fartøy nære atollen, ifølge Kinas kystvakt.

Filippinene oppfordres i en uttalelse til å trekke seg bort fra Sabina-atollen umiddelbart eller føle konsekvensene av Kinas handlinger for å «resolutt hindre alle krenkelser som forårsaker problemer», sa talsperson Liu Dejun for den kinesiske kystvakta lørdag.

Kina hevder videre at det filippinske skipet var ulovlig ankret ved atollen, og hadde løftet ankeret for så å støte inn i det kinesiske skipet.

Kina har «uimotsigelig suverenitet» i området, sier Liu.

Flere episoder

Filippinene mener på sin side at den kinesiske kystvakta ignorerte kollisjonsregelverket og utførte farlige manøvrer, noe som førte til skader, sier talsperson Jay Tarriela for landets kystvakt.

Det kinesiske skipet «kjørte direkte og med overlegg» inn i det filippinske, ifølge Tarriela.

Det er ikke meldt om personskader.

Konfrontasjonen føyer seg inn i rekke lignende situasjoner den siste tiden. Kina gjør krav på omtrent hele Sør-Kinahavet, inkludert områder som Filippinene, Vietnam, Brunei, Malaysia og Taiwan også gjør krav på. Kina har blant annet bygd baser på skjær som ligger under vann ved lavvann.

USA fordømmer

– Et kinesisk kystvaktfartøy kolliderte med vilje tre ganger med et filippinsk kystvaktfartøy som utøvde sin navigasjonsfrihet i Filippinenes økonomiske sone, noe som førte til skade på fartøyet og satte sikkerheten til mannskapet om bord i fare, sier talsperson Matthew Miller i det amerikanske utenriksdepartementet.

Miller omtaler hendelsen som den siste i en rekke av farlige og eskalerende kinesiske aksjoner i området.