05:17:36Nyhetsstudio
Rapport: EU må åpne pengesekken for forsvarsindustrien

Europas forsvarsindustrier må få full tilgang til EUs pengesekker, mens byråkratiske hindre må bygges ned, ifølge en ny rapport.

Det er den tidligere sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB) Mario Draghi som står bak den lenge ventede rapporten om hvordan EU kan styrke sin konkurransekraft.

Rapporten skulle egentlig vært klar før sommeren, men har blitt utsatt i flere omganger.

Onsdag neste uke skal den presenteres på et lukket møte for partigruppene i EU-parlamentet, men Politico har allerede fått en snikkikk i deler av rapporten.

Den konkluderer blant annet med at trusselen fra Russland og Vladimir Putin innebærer at Europas forsvarsindustrier må få full tilgang til EU-midler.

– EUs forsvarsindustri står overfor strukturelle utfordringer når det gjelder kapasitet, kunnskap og teknologiske framskritt. Et resultat er at EU ikke holder tritt med globale konkurrenter, heter det i rapporten.

– Med krig i EUs nabolag, framveksten av nye hybride trusler og et mulig skifte i USA når det gjelder geografisk fokus og forsvarsbehov, vil EU måtte ta et større ansvar for eget forsvar og sikkerhet, heter det videre.