11:26:51Nyhetsstudio
08:36NTB, Redaksjonen
«Chimp Crazy»-hovedperson kan bli politianmeldt – serien viser henne lyve for retten

«Chimp Crazy» er den nye strømmesnakkisen fra skaperne av «Tiger King». Og byr på minst like mange etiske dilemmaer.

I 2020 laget regissør Erik Goode «Tiger King» for Netflix sammen med Rebecca Chaiklin. Sistnevnte er nå i full sving med å lage dokumentar om Märtha Louise og Durek Verrett.

Det var under arbeidet med dokumentarserien om Joe Exotic og hans omstridte tigre at han kom over en lignende historie, om kvinner besatt av aper – såkalte «monkey moms».

Seersuksess

Nå får Goode mye oppmerksomhet for «Chimp Crazy». Serien følger blant annet Tonia Haddix, som gjør alt for å beholde sjimpansen Tonka – inklusive å lyve for retten i et Zoom-vitnemål om at apen er død. Og retten tror henne, ifølge LA Times.

Opptak viser hvordan Haddix snur seg mot kamerateamet, som har fulgt henne i mange måneder, og sier «Vi vant». Serien avslører etter hvert hvordan hun holder Tonka skjult i et bur i kjelleren sin. Hun har nemlig dyrerettsaktivistene i Peta etter seg. De ønsker å sende Tonka til et reservat sammen med seks andre sjimpanser allerede beslaglagt fra Haddix.

Regissøren Erik Goode snakker også til kamera: «Skal vi rapportere henne eller skal vi fortsette å følge historien?».

Samvittighetskvaler

Goode fikk en tidligere sirkusansatt til å utgi seg for å være regissør i starten av prosjektet, for å komme til enighet med Haddix om å medvirke. Hun sier i ettertid at hun aldri ville stilt opp dersom hun visste at det var Eric Goode som sto bak.

Selv medgir Goode at han slet med samvittighetskvaler og «ikke ønsket å være en slik person».

– Jeg tenkte hele tiden: «Når er riktig tid å fortelle henne at jeg er med? Jeg tenkte alltid at det kunne vært før.

Også kamerafolkene var ukomfortable med at de hadde vært vitner til noe kriminelt i form av løgnen om Tonka og måtte vente med å opplyse om det.

Ikke dokumentarist

Søndag skrev avisen at Peta i kjølvannet av premieren på serien har pushet på for å få påtalemyndigheten til å tiltale Haddix for å ha løyet til retten. I kjølvannet har kritiske stemmer samtidig spurt om hvilke etiske standarder dokumentarfilmskapere bør følge, særlig de som lager serie med høy underholdningsverdi.

Selv sier Goode til avisen at han ikke helt vet hva han identifiserer seg som. Han regner seg verken som journalist eller dyrerettsaktivist. Han var heller ikke filmskaper før han laget «Tiger King».

– Jeg er mer opptatt av dyrevelferd og er bevaringsbiolog, sier Goode, som har laget sitt eget senter for land- og havskilpadder.

I Norge er «Chimp Crazy» å se på Max.