00:11:37Nyhetsstudio

Landingsplass trolig årsaken til helikopterulykke i Arendal

Under landingen av et helikopter på Trollnes i Arendal i fjor sommer gikk det galt, og Havarikommisjonen peker på landingen som årsak.

«Havarikommisjonen bedømmer landingsplassen som marginal og lite egnet generelt, og for en flyger med begrenset erfaring spesielt», står det i kommisjonens rapport.

De var to personer om bord, en pilot og en passasjer, og begge kom fra ulykken med lettere skader.

Ifølge Havarikommisjonen mistet flygeren kontroll under landing, noe som førte til at helikopteret rullet bakover ned i vannkanten og ble sterk skadet.

Like ved den planlagte landingsplassen var det en bratt skråning, og helikopteret skal ha kommet nærme denne og deretter tippet over, ifølge kommisjonen. Undersøkelsene er blant annet basert på videofilm fra et vitne som sto på bakken, og fra et kamera inne i helikopteret.

«Havarikommisjonen har ikke funnet tekniske feil med motor, varslingssystem for motor og rotorturtall eller annet som kan ha bidratt til ulykken», skriver de.

Derfor er konklusjonen blant annet at det var piloten som feilberegnet landingen.

Videre påpeker Havarikommisjonen at flygeren ikke var en del av et klubbfellesskap eller formalisert flyoperativt miljø. De anser at ulykken lett kunne medført større skader på personene om bord.