22:20:19Nyhetsstudio

Ulykkesrapport: Lasteskipet Ruby seilte med skader fra det forlot Russland

Lasteskipet Ruby, som politiet tirsdag bortviste fra havnen i Tromsø, hadde allerede seilt i flere dager med omfattende skader i skroget, viser ulykkesrapport.

Ifølge ulykkesrapporten som det Malta-baserte rederiet har sendt inn til Sjøfartsdirektoratet, oppsto skadene allerede 22. august, melder NRK.

Da var skipet på vei ut fra havnen i Kandalaksja i Russland. Skipet nådde norske farvann søndag 25. august, og søndag 1. september loset Kystverket skipet inn til Tromsø.

Rederiet har selv opplyst at de har hatt en grunnberøring eller grunnstøting.

– I rapporten skriver de videre at de vurderte skadene slik at de kunne fortsette reisen med mål om utbedring i europeisk havn, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet til kanalen.

Han sier at Sjøfartsdirektoratet ikke var kjent med disse forholdene eller vurderingene før det ble spørsmål om nødhavn og det ble sendt inn ulykkesrapport.

Ifølge skipets egen sjøforklaring var det under utseilingen fra havna i Kandalaksja at skadene på skrog, propell og ror skal ha oppstått.

Skipet hadde 20.000 tonn med det eksplosjonsfarlige stoffet ammoniumnitrat om bord da det søkte nødhavn på kysten av Troms.