16:20:44Nyhetsstudio

Mindre forurensing på amerikanske strender etter plastposeforbud

Forbudet mot plastposer som California og andre delstater har innført, gir resultater. Frivillige finner nå langt mindre plastsøppel på strendene enn før.

Det viser en analyse som mandag ble offentliggjort av Ocean Conservancy's International Coastal Cleanup (ICC).

I forbindelse med koronapandemien samlet frivillige fra ICC inn dobbelt så mange handleposer i plast som tidligere. Perioden var preget av økt bruk av plastposer samtidig som plastposeforbudet ble midlertidig opphevet.

Men i perioden 2022–2023 sank antall innsamlede plastposer per frivillig med 29 prosent sammenlignet med perioden før pandemien – 2013–2019.

California var i 2015 den første av elleve amerikanske delstater som forbød plastposer. Siden har ti andre fulgt etter, og andelen amerikanere som omfattes av forbudet, har økt fra 12 til 25 prosent siden 2020.

– Det er velkjent at plastposer er en av de dødeligste former for plastforurensing i havene våre. Vi er virkelig opprømt over å se at samtidig som flere amerikanerne omfattes av et kraftig plastposeforbud, så ser vi mindre plastposeforurensing i ICCs database, sier Anja Brandon, sjef for organisasjonens plastpolitikk.