12:12:54Nyhetsstudio

Tysk advarsel – vil ta 100 år å skaffe nok våpen

Med dagens produksjonstakt vil det ta nesten 100 år å produsere nok av enkelte våpentyper for å nå en akseptabel forsvarsevne mot Russland, advarer eksperter.

– Russland blir en stadig større sikkerhetstrussel for Nato. Samtidig går den opprustningen som er nødvendig for å avskrekke, veldig sakte, sier en ekspertgruppe tilknyttet Kiels Institutt for verdensøkonomien (IfW) ifølge Der Spiegel.

I februar 2022, kun få dager etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina, lovet Tysklands statsminister Olaf Scholz et paradigmeskifte i forsvarspolitikken. Siden den gang har det imidlertid skjedd lite, i hvert fall hvis man sammenligner med Russland, der forsvarsindustrien går på høygir i en krigsøkonomi, konstaterer forskerne,

Med dagens tempo er Tysklands beholdning av stridsvogner tilbake på 2004-nivå – som er utgangspunktet for studien – først i 2066. Flåten av kampfly kan gjenopprettes innen 2038, mens det vil ta nesten 100 år – fram til 2121 – å bygge opp igjen artilleribeholdningen.

I desember i fjor advarte forsvarsminister Oscar Pistorius om at Russland kunne komme til å angripe et Nato-land innen fem til åtte år.