12:13:03Nyhetsstudio

Biden sier han er rasende over drapet på tyrkisk-amerikansk kvinne på Vestbredden

USAs president Joe Biden sier han er rasende og dypt trist over at aktivisten Aysenur Eygi ble drept av israelske soldater på det okkuperte Vestbredden.

26 år gamle Eygi var amerikansk statsborger. Biden omtaler henne som en «aktivist hvis idealisme førte henne til Vestbredden for å demonstrere fredelig mot utvidelsen av bosetninger».

– Skytingen som førte til hennes død, er fullstendig uakseptabel, heter det i en uttalelse fra presidenten.

Skutt under demonstrasjon

Eygi ble skutt i hodet i Beita nær Nablus i forbindelse med en demonstrasjon mot israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden. Hun døde på sykehus samme dag.

Israel har erkjent at landets soldater har ansvaret for drapet, men det israelske militæret melder at det er «svært sannsynlig at hun ble truffet indirekte og uten hensikt».

Videre sier IDF at skuddet som traff henne, egentlig var rettet mot noen andre. Og at det rikosjetterte etter å ha truffet bakken, noe Biden også sa tirsdag.

IDF melder at hun ble drept i «et voldelig opprør der flere titall palestinske mistenkte brente bildekk og kastet steiner mot sikkerhetsstyrker ved Beita».

Eygis familie avviser opplysningene fra IDF, og sier at hun hadde søkt tilflukt blant oliventrær, der hun ble skutt og drept av en israelsk soldat. Hennes kjæreste Hamid Ali sier at drapet «ikke var en ulykke, og drapsmennene må holdes ansvarlig».

USA har bedt Israel om å gjennomgå reglene for landets soldater på Vestbredden, og forsvarsminister Lloyd Austin omtalte tirsdag drapet som «uprovosert og uberettiget».

Utenriksminister Antony Blinken sa tirsdag at israelske styrker «må gjøre fundamentale endringer» i måten de opptrer på Vestbredden.

– Må aldri skje igjen

Biden sier i uttalelsen at israelske myndigheter gir amerikanske myndigheter tilgang til etterforskningen, og at USA vil være i kontakt med både israelske og palestinske myndigheter for å få innblikk i omstendighetene rundt drapet.

Israel må gjøre mer for å forsikre at slike ting aldri skjer igjen, sier Biden.

– Volden på Vestbredden har pågått for lenge. Voldelige og ekstremistiske israelske bosettere jager palestinere vekk fra hjemmene sine. Palestinske terrorister sender bilbomber for å drepe sivile, sier Biden.

– Jeg vil fortsette å støtte politikk som holder alle ekstremister – både israelere og palestinere – ansvarlige for å oppildne til vold og stå i veien for fred, sier han videre.