10:21:47Nyhetsstudio

Brasils president besøker brannherjet Amazonas

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva lover tiltak for å minske tørken i Amazonas, der tusenvis av branner skaper tykk røyk som sprer seg til nabolandene.

Regjeringen er under sterkt press for å gjøre noe med det som landets høyesterett har omtalt som en «pandemi» med branner. Domstolen har også gitt regjeringen ordre om å iverksette umiddelbare tiltak.

– Vi tar behovet for å bekjempe tørke, avskoging og branner svært alvorlig, sa Lula da han tirsdag besøkte delstaten Amazonas helt nord i landet.

Verste tørke på 70 år

Med seg hadde han flere ministre, og sammen besøkte de lokalsamfunn i det som er verdens største regnskog. Den lider nå under det som er den verste tørken som er registrert i Brasil på 70 år.

Ifølge eksperter er det klimaendringene som har ført til tørken. Brannene sprer seg derfor langt lettere enn før, og i luften over deler av regnskogen ligger det nå tykke røykskyer som har nådd helt til nabolandene Uruguay og Argentina.

Brannene truer også artsmangfoldet i det enorme våtmarksområdet Pantanal, som ligger i Brasil, Paraguay og Bolivia.

Elver tørker inn

Den kraftige varmen har ført til at elver har tørket inn – elver som er viktige for å kunne bringe mat og vann inn til isolerte samfunn.

Tirsdag var Amazonas rammet av over 5000 aktive branner, og 76 prosent av de brannherjede områdene i Sør-Amerika ligger i Brasil, ifølge National Institute of Space Research (INPE).

Så langt i år har cirka 6,7 millioner hektar – 67.000 kvadratkilometer – blitt svidd av i den brasilianske delen av Amazonas, ifølge offisielle data, noe som tilsvarer 1,6 prosent av regnskolen.