08:16:47Nyhetsstudio

IEA spår lavere vekst i oljeetterspørselen

Den økonomiske situasjonen i Kina førte til en svært lav vekst i oljeetterspørselen i første halvår. Det internasjonale energibyrået (IEA) kutter dermed i sine helårsprognoser.

Etterspørselen vokste i årets første seks måneder med 800.000 fat per dag. Det er en drastisk nedgang fra samme periode i fjor, da etterspørselen var på 2,3 millioner fat per dag, skriver IEA i sin månedlige oljemarkedsrapport.

Totalt regner IEA med at etterspørselen på årsbasis vokser med 900.000 fat per dag, en nedgang på rundt 70.000 fat per dag sammenlignet med en tidligere prognose.

– Den største årsaken til denne nedgangen er et stadig tregere Kina, der oljeforbruket sank for den fjerde måneden på rad i juli, skriver IEA.

Kina er en av verdens største forbrukere og importører av olje, men sliter for tiden med en rekke økonomiske utfordringer, blant dem synkende forbruk og høy arbeidsledighet. I tillegg sliter eiendomsgiganter i landet med enorm gjeld.

IEA peker også på Kinas gradvise overgang fra olje til alternative energikilder som en årsak til nedgangen i årets første halvår.