00:16:00Nyhetsstudio

Fosen-reinen foreslås flyttet til Tolga og Os

Et fjellområde mellom Tolga og Os kan bli nytt vinterbeite for de to siidaene i Fosen reinbeitedistrikt, som må flytte etter at det ble bygget en vindpark der.

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har fått i oppdrag av Energidepartementet å finne og anbefale egnede områder for vinterbeite for Fosen-reinen.

Forskningsinstituttet landet på Håmmålsfjellet-Sålekinna, som ligger i fjellområdet på grensen mellom kommunene Tolga og Os, opplyser departementet i en pressemelding.

– Staten tar sikte på å inngå avtaler med grunneiere og andre rettighetshavere, og det er viktig at kommunene får gitt uttrykk for sine vurderinger. Valg av tilleggsareal må også forankres hos reindriften, sier energiminister Terje Aasland (Ap).

– Et viktig skritt

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) roser arbeidet med å sikre vinterbeite og kaller NIBIOs anbefalinger for et viktig skritt videre.

– Jeg håper at kommunene og utmarksbrukerne som blir berørt av at området blir tilgjengeliggjort som tilleggs- og erstatningsareal for reindrifta, er imøtekommende og løsningsorientert for at reindrifta kan nyttiggjøre seg disse områdene på en god måte, sier hun.

Truer reindriften

Etter at byggingen av vindkraftanleggene på Fosen-halvøya ble behandlet i Høyesterett, slo domstolen blant annet fast at utbyggingen truer reindriftens eksistens på Fosen.

Ifølge dommen fører inngrepene fra vindparken til at siidaene mister vinterbeite på viktige landområder som reindriften er knyttet til senvintertid,

Konflikten ble løst gjennom meklingsavtalene mellom reindriften og vindkraftselskapene. I forbindelse med det forpliktet staten seg til å skaffe til veie et tilleggsareal for vinterbeite til reindriften.