08:11:20Nyhetsstudio

Belgia tar til orde for EU-forbud mot import av russisk flytende naturgass

Sanksjoner er ikke tilstrekkelige til at selskaper kan bryte kontrakter med Russland om flytende naturgass, sier Belgias energiminister. Hun vil ha EU-forbud.

Belgia, som er én av Europas største importør av flytende naturgass (LNG) fra Russland, oppfordrer EU til å innføre et forbud mot det russiske brennstoffet, ifølge avisen Financial Times.

Energiminister Tinne Van der Straeten mener det er umulig for selskaper å bryte sine langtidskontrakter på russisk LNG hvis ikke et samlet EU blir enig om å innføre strengere sanksjoner.

– EU må gjøre mer for å forhindre at russisk LNG kommer inn i EU, sier Van der Straeten til avisen og peker på bekymring rundt økende import.

I desember innførte EU en sanksjonspakke mot Russland med fokus på flere import- og eksportforbud, blant annet i et forsøk på å forhindre at russiske energiselskaper bruker EUs infrastruktur.

Sanksjonspakken har imidlertid vist seg ikke å gi tilstrekkelig juridisk grunnlag for at selskaper kan oppheve allerede inngåtte avtaler med russiske leverandører, ifølge energiministeren.

De fleste kontraktene på LNG er inngått for en tiårsperiode eller lenger. Det vil si at de fleste av dagens gjeldende kontrakter ble inngått før Russlands invasjon av Ukraina.

Etter Spania er Belgia det EU-landet som importerer mest russisk LNG, ifølge tall fra 2023.