12:17:01Nyhetsstudio
27. sep. 2024, 13:15NTB, Redaksjonen

Vil bevare 30 prosent av norsk natur - forsvar og fornybar kraft er blant unntakene

30 prosent av Norges landareal skal bevares innen 2030, fastslår regjeringen i en ny stortingsmelding. Kommunene skal lede an arbeidet.

Vern av havområdene kommer regjeringen tilbake til. Det skal skje når en oversikt over hvilke områder som allerede kan regnes som bevart, er fullført, skriver de i planen.

– Det er kritisk viktig for Norge å sette også et nasjonalt havvernmål snarest, med det store presset vi ser på havarealene fra ulike sektorer som gruvedrift, petroleum, industrielt fiske, oppdrett og kraftutbygging, sier Pernille Bonnevie Hansen, nestleder i Naturvernforbundet, i en melding.

– Norge bør ikke være fornøyd med å verne 30 prosent av landarealene som hovedsakelig hviler på at man har store verneområder på Svalbard, Jan Mayen og i norsk fjellheim, men lite vern av andre naturtyper, sier hun.

En kraftig styrking av villreinområder, nøkkelbiotoper i skog og vassdragsvernområder må til dersom planen skal telle som ekte vern, mener Bonnevie Hansen.

I planen lover regjeringen at kommunene skal flere verktøy for å treffe «gode, langsiktige beslutninger som ivaretar både naturmangfoldet og samfunnets behov».

Hvert fjerde år skal Stortinget få oversikt over status, måloppnåelse og gjennomførte tiltak.

Skulle konflikter mellom forskjellige utbyggingsformål dukke opp, skal særlig samfunnsnyttige formål som fornybar kraftproduksjon, kraftledninger, samfunnskritisk digital infrastruktur og forsvar «vektes tungt».

30 millioner kroner settes av til restaurering av natur, 20 millioner til en pott hvor kommunene kan søke om midler til naturtiltak, og 50 millioner kroner til et nytt naturkart, har statsminister Jonas Gahr Støre sagt til NRK.

Planen er regjeringens svar på FNs naturavtale som ble vedtatt i Montreal i Canada i 2022. Naturavtalen sier at 30 prosent av verdens arealer på land og i havet skal være langsiktig bevart innen 2030.