00:18:29Nyhetsstudio

Smeltende isbreer skaper grensetrøbbel for Italia og Sveits

Klimaendringer har tvunget Italia og Sveits til å tegne om sine grenseområder i Alpene som følge av smeltende isbreer.

Store deler av grenseområdet mellom Italia og Sveits er bestemt av brerygger eller områder med evig snø, men smeltende isbreer har ført til at disse naturlige grensene har begynt å flytte på seg.

Italia og Sveits tar nå grep for å fastslå hvilke områder som tilhører hvem, skriver BBC.

Deler av det berørte området ligger under verdenskjente Matterhorn, en av Europas høyeste fjell, og i nærheten av en rekke populære skidestinasjoner.

Fredag godkjent Sveits en avtale om å endre grenselinjene, men Italia har ennå ikke signert avtalen. Allerede i mai i fjor begynte arbeidet med å tegne opp nye grenser.

Isbreer i Sveits krymper i rekordfart, ifølge statistikk fra det sveitsiske isbresenteret Glamos. I 2023 tapte isbreene i landet 4 prosent av sitt volum som følge av lite snø og varme somre.

Ifølge sveitsiske myndigheter er de omdefinerte grensene med Italia trukket opp i samsvar med begge lands økonomiske interesser.

Grenseområdene er ventet å bli endret i regionen Plateau Rosa, Carrell og Gobba di Rollin – områder som alle ligger i nærheten av Matterhorn og verdenskjente skidestinasjoner som Zermatt.

Nøyaktig hvor grensen vil gå blir først kjent når begge landene har signert avtalen.