Regjeringen i Nederland vil innføre tak på flytrafikken på Schiphol
Den nederlandske regjeringen vil innføre et tak på flytrafikken på hovedflyplassen Schiphol for å få ned støyforurensningen. Flybransjen er sterkt uenig.
Transportminister Mark Harbers sa fredag at taket for avganger og landinger vil trå i kraft i 2024. Flybevegelsene får en maksgrense på 452.500 i året, en nedgang på 9,5 prosent fra 2019, det siste normalåret før pandemien.
Flyselskaper som bruker Schiphol mye, som for eksempel Air France-KLM, har gått rettens vei for å stanse beslutningen om begrensning av trafikken på en av Europas travleste flyplasser.
KLM kalte fredag vedtaket for komplett uforståelig og sa at innføring av et tak vil skade luftfartsnæringen og hele Nederland. Dessuten mener KLM at det bryter med tidligere inngåtte avtaler. Miljøvernorganisasjoner og selskapet som driver Schiphol, støtter regjeringens politikk.
– Flynæringen kan gjøre mye godt for Nederland, så lenge vi er oppmerksomme på de negative følgene virksomheten har for folk som bor i nærheten av flyplassen, sier Harbers i en uttalelse.
Regjeringens begrunnelse er i hovedsak kampen mot støy, men den har tidligere vist til behovet for å få ned utslipp av klimagasser. Flyselskapene som motsetter seg denne måten å gjøre det på, tapte en ankesak i juli og har nå bedt om å få saken behandlet av høyesterett.
Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA støtter flyselskapene og ber regjeringen, som forretningsministerium, om ikke å fatte noen beslutning med slike konsekvenser før parlamentsvalget i november.
På en pressekonferanse fredag bekreftet avtroppende statsminister Mark Rutte at det amerikanske transportdepartementet har gitt uttrykk for bekymring om taket på flytrafikken og at denne innvendingen vil bli behandlet i regjeringen.