04:23:29Nyhetsstudio

Vedum i finanstalen: – Vi er ved et vendepunkt i økonomien

– Trygg økonomisk styring bidrar til at vi er ved et vendepunkt i økonomien, sa finansministeren da han redegjorde for regjeringens budsjettforslag.

– Arbeidstakere vil på nytt oppleve reallønnsvekst. Prisstigningen er på vei ned. Lønnsoppgjøret er godt. Inntektsskatten for de med lave og middels inntekter reduseres. Velferden i så godt som alle livets faser er styrket, og veksten i økonomien vil ta seg opp neste år, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da han holdt finanstalen i Stortinget.

I finanstalen redegjør finansministeren for de overordnede linjene i forslaget til neste års statsbudsjett og hvilke hovedprioriteringer regjeringen gjør. Årets budsjettforslag er det siste regjeringen legger fram før stortingsvalget neste år, og blir av flere omtalt som «et valgkampbudsjett».

Vedum gjentok mandag formiddag budskapet han og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har benyttet enhver anledning til å hamre inn de siste månedene: Etter å ha blitt rammet beinhardt av krig, dyrtid og stadig svakere kjøpekraft, kommer folk flest til å få det mye bedre framover.

Hyllet Stortinget

I tillegg til et anslag for den økonomiske veksten neste år som ligger over det dobbelte av hva Norges Bank så langt har lagt til grunn, vektla Vedum flere ulike grep som gir et redusert skatte- og avgiftstrykk på 17,5 milliarder kroner hvis forslaget blir vedtatt. Av dette utgjør avvikling av ekstra arbeidsgiveravgift fra 1. januar 2025 12 milliarder kroner.

– Budsjettet for 2025 legger til rette for at den gode utviklingen vi nå ser i økonomien, kan fortsette, med økt vekst fremover. Regjeringen legger fram et ansvarlig budsjett, sa Vedum.

Til tross for en nominell økning på nesten 44 milliarder oljekroner, ligger uttaket fra oljefondet på 2,5 prosent – godt under handlingsregelens føringer.

Vedum innledet finanstalen med å hylle det norske samfunnet og fellesskapet, samt Stortinget og representantene han talte til. De utgjør «et bilde på det samfunnet og fellesskapet vi i dag er så heldige å leve i», mente han.

– Denne regjeringen er opptatt av å videreføre og forsterke den unike, norske modellen, og det norske fellesskapet som gir muligheter for alle til å leve gode og trygge liv med meningsfullt innhold i hele Norge, avsluttet finansministeren.

Vedum framhevet i tillegg blant annet:

* Arbeidsledigheten er lav, og selv om den skal øke noe, vil den fortsette å være lav også neste år. Det har regjeringen måttet gjøre «alt vi kunne for å unngå», ifølge finansministeren.

* Fortsatt politikk for utvikling og livsgrunnlag i hele landet. Den midlertidige arbeidsgiveravgiften avvikles, momsen på vann og avløp settes ned til 15 prosent, vann- og avløpsgebyrene samlet går dermed ned med 8 prosent.

* Sterkere innsats mot narkotikakriminalitet og organisert kriminalitet. Til sammen foreslår regjeringen å øke politiets budsjett med nærmere 2,5 milliarder kroner.

* Regjeringen følger opp langtidsplanen for Forsvaret med en foreslått styrking på 15,5 milliarder kroner i tråd med de økonomiske rammene i planen.

* Det foreslås bevilget i alt 95,2 milliarder kroner til oppfølging av Nasjonal transportplan. Dette er en reell økning på 1,7 milliarder kroner fra saldert budsjett 2024.

* Bevilgningen til jordbruksavtalen økes med drøyt 2 milliarder kroner.