06:14:18Nyhetsstudio

Støre rekker fortsatt opp hånden for klimamålene

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere stått alene i sin tro på at regjeringen skal nå klimamålene sine. Han er fortsatt sterk i troen.

– Jeg rekker gjerne hånden i været og sier, ja, jeg tror vi kan nå de målene, sa statsministeren og strakk hånden i været inne i stortingssalen onsdag formiddag.

Han ble utfordret av SV-leder Kirsti Bergstø. Hun er bekymret over signaler i statsbudsjettet om at Norge er lenger unna å nå målene om å kutte 55 prosent av klimagassene innen 2030.

– Regjeringen legger jo ikke opp til en politikk som kutter utslipp og når de målene de selv har satt. Det er jo hovedproblemet her, når man selv sier at man er lenger unna enn man var i fjor på å nå målene, sa hun.

Bergstø viste til en episode i en partilederdebatt høsten 2023, der Støre var den eneste som rakk opp hånden på spørsmål om de hadde tro på at regjeringen vil nå målene.

Støre kunne forsikre om at han ikke har mistet troen.

– Vi kommer med tiltak som kommer til å kutte 5–6 millioner tonn til neste år. Store kutt innenfor tungtransport, hurtigbåter, matsvinn og så videre, og mer penger til Enova for å få utslippene ned. Og så må vi hvert år gjøre opp regnskap for å se hvordan vi trenger å justere og øke innsatsen, sa han.

– Men vi skal til målet, og vi skal i 2030 alle kunne rekke opp hånden for det, håper jeg.