Armenia: – Massevis av soldater fra Aserbajdsjan samles ved grensen
Armenia anklager Aserbajdsjan for å ha sendt et stort antall soldater til grensen og frykter at det kan bryte ut nye harde kamper.
Armenias statsminister Nikol Pasjinian ba torsdag FN og verdenssamfunnet om å gripe inn raskt for å hindre nye sammenstøt mellom de to landene.
– Aserbajdsjan har de siste dagene samlet styrker langs konfliktlinjen ved Nagorno-Karabakh og på grensen til Armenia, sa Pasjinian på et regjeringsmøte.
Han sa også at antiarmensk retorikk brer om seg i nabolandet og at Aserbajdsjan gjør stadig større krav på armensk territorium.
Russisk kritikk
Russland har tradisjonelt vært Armenias fremste militære støttespiller, men i helgen uttalte Pasjinian i et avisintervju at det var en «feil» å stole på at Russland kunne garantere for landets sikkerhet. Han sa også at landet ønsker å etablere sikkerhetspolitiske bånd til EU og USA.
Russland kom torsdag med krass kritikk av planene om å arrangere en «fredsbevarende» øvelse mellom armenske og amerikanske soldater.
– Gjennomføringen av slike øvelser kommer utvilsomt ikke til å bidra til å stabilisere situasjonen eller styrke følelsen av gjensidig tillit i regionen, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov.
Han insisterte samtidig på at Russland fortsatt oppfyller rollen som sikkerhetsgarantist.
Kamp om enklave
Armenia og Aserbajdsjan er to tidligere Sovjet-republikker som helt siden Sovjetunionen gikk i oppløsning, har ligget i konflikt om Nagorno-Karabakh.
Enklaven er folkerettslig en del av Aserbajdsjan, mens befolkningen stort sett er armensk. Tidlig på 1990-tallet brøt enklaven seg løs fra Aserbajdsjan etter en blodig borgerkrig. Dette skjedde med støtte fra Armenia.
I 2020 greide Aserbajdsjan med støtte fra Tyrkia å gjenerobre store deler av området. Krigen brøt ut etter at Aserbajdsjan de siste årene har brukt oljeinntekter til en kraftig opprustning.
Blokkerer veikorridor
Det er russiske soldater som i utgangspunktet skal overvåke den nye våpenhvilen, men med jevne mellomrom blir det likevel meldt om sammenstøt, og armenske myndigheter har klaget over at ordningen ikke fungerer.
Spenningen har også økt som følge av at Aserbajdsjan i månedsvis har blokkert en veikorridor som fungerer som Armenias eneste transportforbindelse til Nagorno-Karabakh.
Sivilbefolkningen i enklaven mangler nå både mat og medisiner, og observatører har beskrevet den humanitære situasjonen som katastrofal.